Scroll Top

Ravnajmo drugače. Prižgimo svečo manj.

Spoštovani obiskovalci pokopališč

Res je nekaj posebnega zreti lučko. Pravzaprav je mali obred, ko pristopiš h grobu, se skloniš in prižgeš svečko … a kaj, ko ta lučka s seboj prinaša tudi veliko količino plastike, ki res po nepotrebnem obremenjuje naš planet. Preprečevanje in zmanjševanje količin odpadkov je naša prednostna naloga, ki pa ni lahka, saj zahteva spremembo našega razmišljanja in tudi navad. Običajno pri kupovanju izdelkov sploh ne razmišljamo o tem, da bo nakup, ali del tega nakupa prej ali slej končal med odpadki. Seveda pa noben odpadek ni dober odpadek, tudi če se ga da predelati.

Podatki kažejo, da se količina zbranih sveč na območju občine Jesenice kljub osveščanju povečuje. Tako je bilo v obdobju od novembra do septembra v letu 2020 zbranih 780 kilogramov sveč več kov v letu poprej v občini Jesenice in 220 kilogramov več na območju občine Žirovnica.

Vabimo vas, da ravnate odgovorno in se na bližnje, ki ste jih izgubili spominjate na drugačne okolju prijaznejše načine.

  • Lahko se pridružite akciji, ki jo organizira Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. To je akcija »Ali bi tudi letos prižgali svečo manj«, ki je sestavni del prednostne naloge celotne Evrope s ciljem preprečevanja nastajanja odpadkov. Na spletni strani http://svecamanj.si/stran/prizgi_sveco lahko namesto prave prižgete virtualno svečo in se kadarkoli in kjerkoli spomnite na tiste, ki so vas zapustili.
  • Namesto, da v spomin na umrle prižigate sveče, vam predlagamo, da izdelate ali kupite okrašene kamne in se z njimi spomnite na pokojnike. Ljudska univerza Jesenice, v okviru projekta Socialna aktivacija Gorenjske, v katerega so vključene ženske iz drugih kulturnih okolij, izvaja učni projekt z naslovom “Ne plastiki”. Trenutna skupina udeleženk v okviru tega učnega projekta izdeluje spominske kamne. Z namenom širjenja zavesti o pomembnosti zmanjševanja uporabe plastičnih sveč, so se odločile, da bodo kamne brezplačno delile pred Mercator centrom Jesenice in obiskovalcem pokopališča na Blejski Dobravi, in sicer en dan v času od 26. do 28. 10. 2020. Točen termin deljenja kamnov bo določen glede na vremenske razmere in ga bomo objavili na naši spletni strani www.jeko.si pod rubriko »novice« in na spletni strani LU Jesenice https://lu-jesenice.net/socialna-aktivacija pod zavihkom Socialna aktivacija. V projekt izdelave okrašenih kamenčkov smo povabili tudi osnovne šole na območju občine Jesenice z namenom, da bi otroci takšne kamenčke izdelali pri likovnem pouku. Fotografija še nedokončanih kamnov, ki nastajajo pod okriljem Ljudske univerze Jesenice v projektu »Ne plastiki«.

Če na pokopališče kljub vsemu ne morete brez sveče, kupite tako, ki bo čim manj obremenjevala okolje. Za lažjo izbiro si oglejte Analizo ogljičnega odtisa nagrobnih sveč, ki jo je pripravil Greenpeace v sodelovanju s Centrom za participativno raziskovanje “Instituta Jožef Stefan” (CPR-IJS).

Pripravila: Maja Kržišnik in Žiga Pretnar

Podobne objave

Osrednja vsebina